מדוע חשוב לצרוך חלב על מוצריו?
צריכת חלב ומוצרי חלב מספקת יתרונות בריאותיים.
אנשים הצורכים יותר חלב ומוצרי חלב כחלק מתוכנית
תזונתית כוללת, יפחיתו בצורה ניכרת את הסיכוי למסת
עצם נמוכה במהלך החיים.
מזון בקבוצת החלב מספק חומרים מזינים החיוניים
לבריאות ולתחזוקה השוטפת של גופנו.
חומרים אלו כוללים סידן, אשלגן, ויטמין
D
וחלבונים.
יתרונות בריאותיים:
-
תפריט עשיר בחלב ומוצריו מסייע בבניה ואחזקה
של מסת העצם לאורך מחזור חיינו תורם במניעת דלדול עצם, אוסטאופורוזיס (
Osteoporosis).
-
צריכת מוצרי חלב חשובה בעיקר לבריאות העצם
בתקופת הילדות וההתבגרות, כאשר מסת העצם
נבנית.
-
תפריטים הכוללים מוצרי חלב נוטים להיות בעלי
איכות תזונתית גבוהה.
עובדות תזונתיות:
-
סידן משמש לבניית העצמות והשיניים וכמו כן
לשימורן. מוצרי חלב הנם המקור העיקרי לסידן.
תפריט יומי הכולל
3 כוסות חלב או כמות שוות ערך
של מוצרי חלב יכולים לשפר את מצב מסת העצם.
-
תפריט עשיר באשלגן עשוי לסייע בשמירה על לחץ
דם תקין. מוצרי חלב ובעיקר יוגורט וחלב ניגר,
מספקים אשלגן.
-
ויטמין
D
שומר בגוף על רמות תקינות של סידן וזרחן וע"י
כך עוזר בבנייה ובשימור של העצם. חלב המועשר
בויטמין
D
טוב לצריכה ומהווה מקור טוב
של התוסף. מקורות נוספים לויטמין
D
הנם יוגורטים מועשרים ודגני ארוחת בוקר
מועשרים בויטמין הנ"ל.
-
מוצרי חלב אשר נצרכים בתצורה דלת שומן או חסרת
שומן כמעט ואינם מכילים שומנים.
מדוע חשוב לבחור במוצרים דלי שומן
או חסרי שומן במשפחת החלב?
בחירת מזון מקבוצת החלב בו רמת השומן הרווי
והכולסטרול גבוהה, עלולה להשליך על מצב בריאותנו.
תפריטים עשירי שומן רווי מעלים את רמת הכולסטרול
ה"רע" בדם. הכולסטרול הרע נקרא כולסטרול
LDL
(Low
Density Lipoprotein). רמות גבוהות של
LDL
מגבירות את הסיכוי
לחלות במחלות לב וכלי דם. גבינות רבות וחלב
מלא על מוצריו מכילים רמה גבוהה של שומן רווי. על
מנת לעזור לגופנו לשמור על רמות כולסטרול תקינות
בדם, יש להגביל את צריכת המוצרים בעלי השומן
הרווי. צריכה גבוהה של שומן
מקשה על יכולתנו לעמוד בתקציב הקלורי שברשותנו.
אילו
סוגי מזון נכללים בקבוצת החלב, היוגורט והגבינה?
כל מוצרי החלב הניגר
ומוצרי מזון רבים העשויים
ממנו שייכים לקבוצת החלב. מזון העשוי חלב והמשמר
את תכולת הסידן שלו הוא חלק מקבוצת החלב, בעוד
מזון אשר כמעט ואינו מכיל סידן כגון גבינת שמנת,
שמנת וחמאה אינו נכלל בקבוצה.ל בקבוצה.
בבחירת מוצרי חלב יש לבחור מוצרים דלי שומן או
מוצרים שאינם מכילים כלל שומן.
טיפים בבחירת מוצרי חלב:
-
יש לבחור בחלב ובמוצרי חלב ללא שומן או דלי
שומן. במידה ובכל אופן בוחרים בחלב ומוצריו
המכילים שומן יש להתחשב בו במאזן הקלוריות.
-
במידה ובוחרים בממתיקים (חלב בטעמים, יוגורט,
קינוחים...),
יש לשכלל את הסוכר במאזן הקלורי.
-
לאלו הסובלים מאי סבילות ללקטוז, קיימים
מוצרים נטולי לקטוז או דלי לקטוז. מוצרים אלו
כוללים גבינות קשות ויוגורטים. קימים תוספי
אנזימים העוזרים בהפחתת רמת הלקטוז. מזון
העשיר בסידן וכמו כן משקאות מועשרים כגון סויה
יכולים לספק סידן אך אינם
יכולים לספק את שאר הרכיבים התזונתיים הנמצאים
בחלב ומוצריו.
* התכנים בנושא
פירמידת המזון (הפירמידה
שלי) תורגמו מאתר ה
USDA (משרד
החקלאות האמריקאי) .
עותק להדפסה - לחצו כאן!